Hevederek

slackline_set

Hevederek

Minden slackline szett alapja egy rugalmas heveder, amit kifejezetten ennek a sportágnak a gyakorlására fejlesztettek ki és gyártanak. Kétféle szélességben (1 és 2 inch / 2,5 és 5cm), többféle hosszban, változatos szövéssel és gyakorlatilag végtelen szín- és mintaváltozatban gyártják szerte a világon.

A különböző szövésű hevederek más-más slackline-stílushoz ideálisak. Vannak puha, vékony szövésű, különösen rugalmas hevederek (Jibline, Surferline, Travelline), amik azonban kisebb anyagvastagságuk miatt sérülékenyebbek is, ezért nagy odafigyeléssel kell bánni velük. Masszívabb társaik kevésbé sérülékenyek, jobban bírják a gyűrődést (Classic, Funline) vastagabb anyaguknak köszönhetően, cserébe kevésbé rugalmasak, dinamikusak.

A Gibbon Slacklines által forgalmazott, TÜV tanúsítvánnyal rendelkező, kifejezetten erre a sportra tervezett és kifejlesztett slackline heveder NEM spanifer, csak a racsni ugyan az!

2inch (5cm) széles hevederek

A Gibbon Slacklines kompakt szettjeiben általában 2 inch, azaz 5cm széles slackline hevedereket találhatsz. Ezek a hevederek nagyobb tapadási felületet biztosítanak, ami kényelmesebb a talpnak, és némileg könnyebb is megmaradni ezeken a hevedereken. Az 5cm-es hevederek a kezdő és trickline szettek tartozékai szoktak lenni.

1inch (2,5cm) széles hevederek

Az 1incs-es hevedereket longline (hosszú utak) illetve highline-ozáshoz (magasan kihelyezett út) szokták használni. E két stílus a slackline-ozás legnehezebb válfaja. Mindez nem jelenti azt, hogy ne léteznének 2,5cm széles slackline szettek kezdők számára is: a Gibbon Slacklines két ilyen szettet is gyárt szűkítéssel ellátott dupla racsnis kivitelben – aki belekóstolna a longline-ozás élményébe, annak kiváló választás például egy 22m-es Flowline szett.

gibbon_flowline_01

Laphevederek

A lapheveder egyetlen lapból álló heveder. A Gibbon Slackline szettekben laphevederek találhatók változatosnál változatosabb szövésmintákkal, mely a hevederek nyúlásában, dinamikájában érvényesül. A sokak által ismert “spanifer” is egy lapheveder, azonban annak a nyúlási tényezője igen kicsi, hiszen rakományt kell rögzítenie.  A slackline-ozásra használt hevederek nyúlási tényezője jóval magasabb, ezt a hevederek szövésmintájának megváltoztatásáva és anyagvastagságuk csökkentésével érik el.

Csőhevederek

A csőhevederek lapított cső formájúak, azaz a laphevederekkel ellentétben “nincsenek” széleik. A csőhevederek anyaga a laphevederekhez képest sokkal puhább, ezért kényelmesebb a séta rajtuk, nem vágja a talpat a heveder lekerekített pereme. Ugyanakkor a csőhevederek sokkal jobban nyúlnak, mint a laphevederek, ezért a rajtuk való sétálgatás már a haladó slackline kategóriába tartozik – az általuk adott élmény viszont felbecsülhetetlen. Ha kíváncsi vagy, milyen egy csőhevederen járni, próbáld ki a Gibbon Slacklines Tubeline szettjét.

gibbon_tubeline_01