Slackline felhelyezése

Slackline hossza, magassága, feszessége, felhelyezése

Az alábbiakban leírjuk tapasztalatainkat, de ha szeretnéd a SlackSuliban gyakorlatban is szívesen megmutatjuk.

Hossz: A Gibbon Slackline szettekben a hevederek legrövidebb hossza 15m, ebből 2,5m a racsni felőli vég, és 12,5m hosszúságú az, amin sétálhatsz. Egész pontosan ebből még lejön annyi, amennyivel átéred a rögzítési pontokat (pl.: fa). Érdemes úgy megválasztani a “fákat”, hogy a racsnis vég minél közelebb legyen a fához (akár többször körbe is tekerheted azt). A belógó racsni (súlyából fakadó) kilengése így kevésbé fog zavarni. Nem kötelező teljes hosszában kihúzni a hevedert, ha rövidebb távon biztonságosabbnak érzed, akkor nyugodtan használd úgy. Ahogy fejlődsz, úgyis időről időre ki fogod tolni a saját határaidat, és egyre nagyobb hosszakat akarsz majd megtenni.

picture_longline_01

Magasság: Az egyik legfontosabb tényező slackline-ozáskor az ideális magasság megválasztása. Kezdők esetében a túl magasra felrakott heveder baleset veszélyes lehet. A kezdő slackline hevedereket (pl.: Classic, Funline) elég, ha 20-30 cm-es magasságban húzod ki. Azt szoktuk javasolni, hogy a slackline magasságát a legalacsonyabb használó testmagasságához igazítsátok: az ő térd – fél lábszár magasságában tegyétek ki. A haladó és profi slackline-ok (pl.: Jibline, Surferline) a lábad közé véve ideális esetben nem érik el a legérzékenyebb testrészedet, gondolj a jövő slackline generációjára! 🙂

Feszesség: Ez rengeteg tényezőtől függ: hossz, heveder és a feszítőrendszer típusa, tudásszint…

A rövidebb hevedert feszesebbre tudod meghúzni, ami eleinte megkönnyíti a tanulást és gyakorlást, de később, amikor intenzívebb slackline-élményre vágysz, a túl feszesre húzott heveder elveszti a varázsát. Ha hiszed, ha nem, sokkal könnyebben lehet korrigálni a remegéseket, kilengéseket, ha van egy kis szabadságfaktor a hevederben, azaz lazábbra hagyod. Aki kezdő létére mégis valamelyik hosszabb slacki mellett dönt (pl.: Classic 25m, Flowline 22m, Surferline 30m), az nagyon ügyeljen a feszítése (a heveder a racsni közepén fusson) és a leoldásra (egy kis izomerő segítségével, akár vissza is lehet foganként engedni) . Egy félreracsnizott, finomabb szövésű heveder, ha figyelmetlenül bánnak vele könnyen megsérülhet. A hosszabb hevedereket általában kevésbé lehet feszesre húzni. A távolság növelésével pedig nő a heveder rugalmassága, így nem árt a magasságot is ehhez igazítani.

A különböző típusú hevederek szélességükben, anyag vastagságukban, szövési mintájukban és hosszukban térnek el egymástól. Ezen tényezők határozzák meg, hogy mennyire lehet megfeszíteni őket illetve, hogy melyiket mire is használják. A Classic 15m, Funline típusok egy igen strapabíró és igen nagy teherbírású, keményre megfeszíthető laphevederek. A Classic 25m-es is lapheveder és szövésében sem tér el az előzőektől, még is a hosszából fakadóan többet nyúlik így teljes hosszon kifeszítve már jóval instabilabb. A Travelline, FitnesslineJibline és a Surferline típusok is laphevederek, de ezek szövése, anyagvastagsága (vékonyabb) lényegesen eltér az előzőektől. Az utóbbi hosszban is verhetetlen, így mindezek összességében azt eredményezik, hogy ezeket a hevedereket arra találták ki, hogy dinamikusabb mozgást adjanak át használójuknak. Az 1 inch-es (2,5cm-es hevedereknek két típusa van. A Flowline egy lapheveder, melynek anyagvastagsága olyasmi mint a Classic típusoké, így ezt a szettek igen keményre is meg lehet feszíteni, ellenben a Tubeline-al, ami egy cső heveder. Ez utóbbi sokkal rugalmasabb, mint a laphevederek.

picture_tubeline_01

– A különböző típusú slackline szettekhez más-más méretű racsni tartozik.

A racsnitípusokról és használatukról bővebben ITT olvashatsz >>

Az ideális feszesség és magasság meghatározásához saját tudásszintünkkel is tisztában kell lennünk. A kezdők a feszesebbre húzott slackline-on általában hamarabb megtanulnak megállni és járni. Ahogy egyre gyakorlottabban használod a slackline-t, próbálj ki több stílust. Feszesebbre vagy lazábbra hagyod a hevedert – olyan érzésed lesz, mintha most állnál először rajta. A statikus pl. jóga pozíciók is igen kemény feladat elé állíthatnak. Aki kellő gyakorlattal rendelkezik az elkezdhet különböző dinamikus trükköket is gyakorolni. Ez az irányzat a trickline.  Ha a távolság akkor a longline-ozás, ha a magasság, akkor a hughline-ozás műfaja vagy ezek ötvözete felé kacsintgatsz, de akár fejmagasságba is felteheted a hevederét úgy, hogy egyáltalán nem feszít meg. Ekkor a saját súlyod lesz az, ami feszítetté teszi a slackit – ezt a műfajt nevezzük rodeoline-nak. Utóbbiak már nehéz és veszélyes stílusok, melyekhez nagy gyakorlatszükséges. A slackline nem veszélytelen sport, ezért nagyon fontos a fokozatosság.

picture_rodeoline_01