VIDEÓ

HOGYAN SZERELD FEL ÉS OLD LE A SLACKLINE-T

LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

SLACKLINE FELSZERELÉSE ÉS LEOLDÁSA

Helyszín

A kezdőknek a heveder magassága kb. fél lábszár és térd között legyen. Először a heveder hosszú szárát tedd fel. A hurkolt végével kerüld meg a fát, majd a hurkon húzd át az egész hevedert. Az anyagot hajtsd (egy jó arasznyi hosszan,) pontosan félbe, mielőtt megtörik a hurkon. A hurok után a félbehajtott heveder szétnyílik és ha pontos a félbehajtás a huroknál, akkor vízszintesen fog állni. Ellenkező esetben ferde lesz. Érdemes a hurkot a törzshöz közel és a közepére behúzni. Tartsd a hevedert feszesen és haladj a másik pont felé úgy, hogy közbe a heveder ne csavarodjon. Húzd át a kezedben az egészet és a heveder végét úgy tedd le a földre, ahogy azt majd bele kell fűzni a racsniba.

Befűzés

A racsni a legnehezebb elem, ami ha nagyon belóg, akkor zavaró lehet, ezért ha a 2,5 méter hosszú szárat többször is körbe lehet tekerni, akkor érdemes rövidíteni rajta, vagy vastag törzsű fát kell választani. A felhelyezés ugyan úgy megy, mint a másik oldalon: hurkolt véggel kerüljük meg a fát (x1, x2), a hurkon tegyük át a racsnit, hajtsuk pontosan félbe egy bő arasznyival a hurok előtt. Tartsuk feszesen, majd a földre lerakott heveder véget (ami ha jól vezettünk végig és tettük le a földre, nem lesz megcsavarodva) bújtassuk át a racsni dobján lévő résen felülről lefele.

Előfeszítés

A heveder maradék részét húzzuk át a racsnin. Ragadjuk meg jó erősen a kifutó szárat és húzzuk annyira meg, amennyire csak bírjuk, majd fogjuk össze a másik szárral úgy, hogy az ne lazuljon vissza. Állj a racsnihoz közel, mivel az összefogott hevedereket (érdemes a racsnitól távolabbik lévő kézzel tartani a heveder szárakat) egy kézzel tartani kell, amíg a másikkal el nem kezdünk racsnizni.

Nyitás

Ha a racsni jól be van zárva, akkor nem tud magától kinyílni. Racsnitól távolabbik kezünkkel tartjuk az előfeszített hevedert, közel állva a racsnihoz. A közelebbik, szabadon maradt kezünkkel fogjunk rá úgy a racsnira, hogy a hüvelykujjunkkal nyúljunk a „kis fülbe”, a többivel támaszkodjunk meg a markolaton. Húzzuk a fület a markolat felé és tartsuk is ott, amíg le nem nyitjuk a racsni szárát. Utána a kis fület már el lehet engedni.

Feszítés

A racsni szárát előre-hátra mozgatva érezni fogod, hogy az egyik irányba könnyen szalad, a másik irányba nehezen megy. Utóbbi irányba kell feszíteni. Mivel az egyik kezünkkel még mindig az összefogott hevederszárakat tartjuk, ezért érdemes gyorsan párat mozgatni a racsni szárán (ez még könnyű), hogy kezdjen el feltekeredni a heveder. Ha már fedik egymást a hevederek a dobon, akkor el is lehet mindent engedni. Ilyenkor még nincs megfeszítve, de annyira már tart, hogy pl. leellenőrizhessük a rögzítési pontokat, a pontos félbehajtást (ha már most észrevesszük, hogy nem az, akkor ne is feszítsük meg, mert ferdén fog állni). Ha mindent rendeben találtunk, folytassuk a feszítést. Kezdőknek érdemes keményre húzni a slackline-t, azonban ahogy fejlődsz, úgy nyugodtan növelheted a távolságot és a lazaságot is. Így a már megtanult gyakorlatokat sokkal nehezebb lesz végrehajtani.

Védelem

A racsni védő egy kamásli jellegű anyag, mely por és víz álló, megvédi a racsnit a rozsdásodástól. A slackline hevederek jól bírják az időjárási viszontagságokat, azonban az UV sugárzás nem tesz jót nekik. Hamarabb kifakul, a  folyamatos feszítettségtől állandóan nyúlik, ezért mindig utána kell húzni és így hamarabb elöregszik az anyaga, egy idő után, már kevésbé lesz dinamikus a heveder. Ez persze nem azt jeleni, hogy nem bírja ha egy-két hetet, (hónapot) kint van az udvaron, de az biztos, hogy hamarabb tönkremegy. Összességében egy slackline szett felszerelése nem tart tovább pár percnél, ezért azt javasoljuk, hogy inkább gyakorold ki a fel és le szerelést és minden alakalommal menj végig ezeken a lépéseken.

Leoldás

A slackline hevedereket nagy teherbírásra és dinamikára tervezték, azonban a folyamatos feszítéstől a szálak nem képesek visszanyerni eredeti állapotukat, ezért ha kint hagyjuk megnyúlhatnak és veszthetnek dinamikájukból. A leoldáskor ismét le kell nyitni a racsni szárát. Hüvelykujj a kis fülbe, a többi támaszkodik a markolaton. Húzzuk a fület a markolat felé és addig tartjuk így, amíg a kart át nem forgatjuk az ellentétes oldalig. Lesz egy pont, amikor megáll. Ekkor a kis fület már nem kell fogni. Ebben az állásban nem a fogsorba akad bele, hanem egy kis lemezre fekszik fel.

A kar felfeküdt a lemezre. Innen már csak egy apró továbbnyitás és le is old a racsni. Markold meg mindkét kézzel és nyisd ki teljesen vízszintesre. Ne ijedj meg, de jó nagyot tud szólni, főleg ha nagyon keményre van megfeszítve. A feszesre húzott racsnik esetén jobb, ha nem is nézel oda az oldás pillanatában. Nagy erő, hirtelen szabadul fel és így kis fémszilánk pattanhat ki a racsni fogából. A racsni szárát teljesen nyisd ki, mert így tudod a fennmaradt hevedert letekerni a dobról. Fogd össze a két heveder szárat és rántsd meg, hogy letekeredjen a maradék is.

Ha letekeredett minden a dobról, vissza lehet csukni a szárat (kis fül + a kar), így könnyebb kihúzni belőle a heveder. Mindig ellenőrizd le, hogy minden eszközöd (pl. favédők) megvan e. Hiszem, hogy aki ezt a sportot úzi, az természetbarát, ezért kérlek adj egy ölelést a fáidnak és tiszteld meg azzal a Föld anyánkat, hogy mindig szedd össze a szemetet a környékről, még akkor is ha az nem a tiéd.